Добре дошли в светът на HG Traders.

Аз съм Хектор Трейдър и създадох това пространство, за да можем да предавам знанията си на по-неопитните играчи.

Тук има съвети за всеки напреднал в спортната търговия.

Тренд линията в графиките

Тренд линията е много важен елемент на техническия анализ и приложението му в графиката е в състояние да предскаже общата тенденция на предпочитанията на играчите в този пазар. Свързването на изпълнените върхове с линия помага лесно и бързо да се види дали хората се доверяват на парите и да се обзаложим. Продължаващия спад на тренд линията с течение на времето води до гарантиране на печалба преди да започне събитието.

Пред другите елементи на техническия анализ, известни от финансовите пазари сред търговците, тренд линията е по-лесна за разбиране и прилагане дори на графиките представени в борса като Betfair. Въпреки лесната си концепция тя изисква някои основни познания, но нищо което да сплаши обикновенните играчи. Дори да не сте търгували и никога да не сте виждали графика в живота си, бързо ще включите тренд линията в арсенала си за по-добро прогнозиране на промяната в коефициентите. Може би тя беше причината да пробвам търговията в залаганията за първи път.

Как се планира тренд линия

Когато линията обединяваща най-високите върхове изобразени на графиката показва права линия то тя ни посочва общата тенденция на играчите в даден изход на залога. Наклонът на линията е надолу. В противен случай коефициента върви нагоре, обединяваща най-ниските изобразени дъна. В крайна сметка това представлява изготвянето на тренд линия. Ако коефициента се натрупва т.е. премества странично без знак анод или катод, обединяваща върховете или най-ниските дъна, хоризонталните линии показват, че няма напрежение до момента. Въпреки това тези редове ще ви помогнат когато говорим за нива на подкрепа и съпротива.

Ако визията на тренд линията има резки пикове които се отклоняват от правата линия се игнорират. Причината вероятно е случайни пристъпи на голяма производителност и не се считат за значими в тренд линията, когато визията се основава на групиране на няколко други точки. Ако обединяваме пет върха с тренд линия, една стърчаща точка от линията е най-добре да се игнорира, тъй като значението на оставащия брой точки е много по-високо.

Използвайте тренд линия, за да търгувате

Тренд линията основно помага да се идентифицират общите тенденции на залога в рамките на няколко секунди или с други думи можем да кажем, че масовите залози на хората карат коефициента да пада или да се издига. Тази обща тенденция се запазва подсъзнателно и в прилагането на аналитични и други технически инструменти помагащи да изберем най-добрата входна точка и най-добрият момент за затваряне на търговията. Ако нямате представа от общата тенденция в промяната на коефициента, всъщност залагате на сляпо. Тъй като не изисква много време да се изработи тренд линията нямате извинение.

Практикувайте с няколко графики които си харесате в борсата за залози, за да натрупате опит за проектирането на тренда. В бъдеще това ще бъде един от най-важните ви инструменти в търговията със залози.

Нива на подкрепа и съпротива

Подкрепата и съпротивата са най-просто казано две хоризонтални линии. Така възникнало и името на тези линии в техническия анализ, тъй като подкрепата поддържа стойността докато съпротивата изкачване. Има няколко стратегии за търговия основани на подкрепа и съпротива.

Достатъчни са две точки от промяната на цените да съвпадат с линиите от модела на подкрепа и съпротива. Условието за тези точки е да имат същата или почти същата стойност. Ако е налице значително отклонение, а след това е налице моделът "тренд линия" вместо връщане в "нивата на подкрепа и съпротива", линиите не трябва да се променят, просто нивото е пробито и започваме да наблюдаваме тренд линия. Не забравяйте, че всички линии на техническия анализ биват проверявани и могат да бъдат пробити.

Главно нивата на подкрепа и съпротива служат за добрата ни нагласа следвайки търговията на залози. Ако изпълнението се доближава до нивото на подкрепа търговеца се готви да пусне "ЗА" на залога възползвайки се от потенциалният спад на коефициента и да се премести "СРЕЩУ" доближавайки нивото на съпротива. Шансовете на коефициента да си възвърне нивото на подкрепа или съпротива е еквивалентно потвърдено повече от това да пробие, така че тези сделки са оправдани.

Много е важно да се знае, че когато се пробие нивото на подкрепа или съпротива, понякога коефициента ще се върне, за да потвърди нивото след почивката, въпреки че това не е правило. Когато това се случи означава, че повечето търговци са намерили стойност която търсят и затварят зделките си, съответно спират поставянето на залози на това ниво, което позволява коефициента да се премине отвъд тази стойност. При пробиване на ниво, подкрепата се превръща в съпротива и съпротивата (в червено) в подкрепа (в зелено) за последващата промяна на коефициента.

Въпреки важността на нивата на подкрепа и съпротива, не трябва да разчитате само на тях. Те са много ценен инструмент, но трябва да се комбинират с други индикатори на технически анализ за най-добър резултат. Все пак има скрити нива на подкрепа и съпротива като на осовите точки, които ще бъдат обсъдени в бъдеще.

Комбинирането на нивата на подкрепа и съпротива с тренд линията са първите стъпки, за да бъдете последван от търговците използващи техническият анализ в онлайн залаганията. Това ще ви помогне да поставяте по-правилно пунктовете за влизане и излизане в търговията, което е специфична разлика между печеливши и губещи търговци.

Дълбочина на пазара – Какво се залага

Всички залози останали в режим на готовност са дълбочината на пазара. Помоща предложена от дълбочината на пазара се крие в разбирането на търсенето и предлагането на залог, а оттам и предпочитанията на играчите да залагат на специфични коефициенти. Това предпочитание е отразено в непосрещнати залози висящи в борсите за залагане, при което е възможно до известна степен да се разкрие тенденция за промяна в коефициентите. Отвъд това дълбочината на пазара е най-добре да се комбинира с други начини за прогнозиране на промяната в поведението, като например технически анализ на графики, новини и слухове или дори контузии и отсъствия.

Вземете за пример коефициентите за днешния футболен мач между Ливърпул и Кристъл Палас. Betfair очевидно предлага дълбочината на пазара на 3 нива, т.е. непосрещнати залози до 3 пипа от последното изпълнено съвпадение. Въпреки това, ако се вгледате в прозореца на графиката ще видите, че има таблица която показва непосрещнати и посрещнати залози.

Тази таблица показва залозите на Ливърпул - За и Срещу. Наличните залози са оцветени в зависимост от техния вид. Така че със синьо са поставени залозите “СРЕЩУ” /като кликнете върху подкрепа/ докато розовите залози са “ЗА” представени като съпротива. В примера на Ливърпул се вижда, че има повече залози “СРЕЩУ” (1.35 до 1.42), отколкото “ЗА” (1.43 до 1.50), като изключваме залозите под 1.10, които несъмнено са да впримчат наивни играчи или неправилни нареждания, ако има някаква аномалия на пазара.

Дълбочината на пазара се предлага чрез приложения със стил стълба в различни програми (ботове) като Betangel и Geeks Toy. Предимството на такъв софтуер по отношение на дълбочината на пазара е в постоянното обновяване в реално време (дори 10 пъти в секунда). Това води до директна визуализация на предпочитанията на света, особено в условията на бързо променящия се пазар, което води до по-пряко и по-добро позициониране на залозите особено в търговията. Освен това в дълбочината на пазара се показва и каква е сумата която трябва да се посрещне докато се стигне до вашият залог.

Въпреки че по-голяма важност със сигурност имат първите три нива на дълбочината на пазара както е показано на оригиналното изображение за залозите в пазара, знанието обаче на всички нива може да помогне както на комарджията така и на спортния търговец. Не забравяйте за дълбочината на пазара преди да се обзаложите, тъй като тя е част от информацията която е безплатна и е вероятно да бъде в голяма помощ за залозите.

Какво първо да гледаме в графиката

Преди да анализирате всяка графика и да разберете какво означава, трябва да виждате ситуацията която се извършва. Какъв е коефициента? Растящ, падащ или консулидиращ?

Започнете с технически анализ на графиката, намерете сценария на пазара!

Има три фази на един пазар: анод, катод и консулидация (натрупване).

Анода или катода обикновено се идентифицират чрез тренд линията в графиките за която вече съм писал, но нека да разгледаме една типична графика за този текст.

На графиката виждаме спад на коефициента за победа на Нюкасъл. След това разбира се можем да подкрепим нашия анализ, като погледнем в новините и развитията около срещата уверявайки се, че техническия анализ е в съответствие със случващото се.

Тази графика е катод. Катодът се намира като се съединят най-високите върхове.

От друга страна, за да се установи тенденция е достатъчно да се обединят най-ниските коефициенти, известни като “дъна”. Нека сега видим един такъв пример.

Зелената възходяща тренд линия е нашият водач на пазара. В този пример ние се занимаваме със залог от Гръцка суперлига и по-специално на шансовете ПАОК да победи в надпреварата. Двете сини стрелки показват “двойното дъно”, които определят нивото на подкрепа и най-вероятно може да е било точката на влизане в пазара. Вече казах няколко думи и за нивата на подкрепа и съпротива.

Как се прогнозира ръст или спад на коефициента

Ако някой можеше да предвижда дали коефициента ще ръсте или спада със 100% успеваемост, щеше да спечели доста пари на този пазар. За съжаление или за щастие в прогнозирането това няма как да стане. Методът по който ние ще предскажем покачване или спадане в коефициента е чисто личен избор и възможностите наистина са безброй. Ето как може да се подобри предвиждането в промяната на коефициентите и как статистиката играе роля в успеха?

.

Методи за прогнозиране на коефициентните промени

Най-популярният метод е с ежедневните актуализации и пряк достъп до последните новини за играта. Обявяването на съставите който ще излязат в мача и техните резерви, пресконференция на треньора, че ще пусне играчи давайки приоритет на други срещи (шампионска лига вместо премиер), внезапна травма на основен играч със сигурност ще има пряко отражение върху коефициентите. Много положителни новини ще настроят играчите да залагат непропорционално в полза на даден отбор и обратното, ако се пуснат много негативни новини. Въпросът тук е да се влезе в пазара възможно най-рано, тъй като е трудно да се предскаже движение след обявяването на наказание за една група. Поради тази причина е известната поговорка "Купувай при слухове, продавай на новини".

Вторият метод за предсказване на пазара е сравняване на моментния коефициент с действителната вероятност (ефективността на пазара). Към този метод, няма голям интерес и затова не е много практичен, тъй като не достига до широката аудитория е ясно, че малцина ще натиснат коефициента в правилната посока. Освен това с толкова много хора, които учат статистика, фигури и следят излизащите новини е нормално техните настроения да надделеят. В този метод тайната е да се изчисли предварително действителната вероятност на дадено събитие и да се експлоатира дисбалансния коефициент.

Третият и мой любим метод се позовава на анализирането на графиките, които представят промяната в коефициента. С помоща на техническия анализ е възможно да се предскаже бъдещето развитие на коефициента, базиран на досегашната ефективност. Тук обикновено сава дума за двете основни понятия трендови линии и нива на подкрепа и съпротива.

Прогнозни резултати

Независимо кой метод решите да използвате за направата на вашата прогноза в края на краищата ще имате успеваемост на прогнозите си. Както споменах не е възможно всички ваши прогнози да са успешни, но е и доста трудно да се провалите на всички! Нека да разгледаме един пример за това какъв е шанса за успех ако приемем, че половината от нашите прогнози са верни и видим дали ще сме печеливши в търговията.

Да предположим, че коефициента предлага да започнем търговията на 2.00. Очакваме по един или друг начин, че коефициента ще падне. Грешката която хората правят е да не прогнозират до каква стойност ще падне или още по-зле какво ще направят ако прогнозата не се осъществи! Да кажем, че с нашият лош късмет изляза от търговията и коефициента е нарастнал до 2.20. А когато е успешна прогнозата коефициента спада до 1.90, то в крайна сметка ще сте на загуба! Това е така защото грубо когато грешим ще загубим 0.20 пункта разлика и ще спечелим 0.10 когато сме познали.

Друг играч има същата успеваемост само, че когато прогнозата му е вярна печели повече пунктове в сравнение с тези, когато прогнозата му е губеща. Разбираемо е, че освен възможността прогнозата да е правилна, трябва да предвидим и как ще действаме ако е грешна.

Как да преценим за какво движение да играем е въпрос на личен избор. В края на краищата единственият обективен арбитър ще бъде нашата сметка!

Пет причини поради които коефициента на залога пада

  Когато коефициента на залога пада това може да се дължи на много причини. Новата ниска доходност теоретично ще привлече повече залози, докато в същото време другите позиции изглеждат по-привлекателни за играчите. В крайна сметка може да се каже, че движенията на коефициента в залаганията е битка между търсенето и предлагането. Но какви са причините зад повишеното търсене на конкретен залог, който да доведе до спад в коефициента?

 • 1) Новини и слухове:
  • Ако има новина, че двамата нападатели на даден футболен отбор са се контузили в последната тренировка е сигурно, че коефициента за победа на тима ще се увеличи, тъй като повечето играчи ще се доверят на новините. Друг пример е с добра репутация за здравето на тенисист, което може да бъде достатъчно, за да паднат коефициентите в негова полза. Както се казва в пазара, купувай на слухове продавай на новина.
 • 2) Положителен анализ и прогнози:
  • Анализи, статистики и формата на играчите са в състояние да мотивират голям брой залагащи да насочат пазара в дадена посока. Независимо дали анализът е верен или не, ефектът на визуализации зависи от популярността на журналиста/типстарът и средата в която тя се появява. Когато коефициента на залога пада е вероятно това да се дължи на съвети дадени в BettingExpert.com въпреки онлайн залагания!
 • 3) Търговия:
  • Маркет-мейкърите и големите инвеститори са рядко явление в спортната търговия, благодарение на изкуственото търсене създадено от търговците на борсата за залагане. Въпреки това ефектът от търговията на залози и коефициенти са реални, а дори и да не сте съгласни с изкуственото търсене най-малкото трябва да признаем печалбите на други играчи от търговия. Един прост пример е изявлението на жокей за любимия си кон. Отделно от тези които искат да се обзаложат, много състезателни търговци използват това търсене, паника и прилив на залози за бутане на коефициента при много по-ниски нива от нормалното. Обикновено интересът на залагащите е отразен в дълбочината на пазара.
 • 4) Умни пари:
  • Вече обсъдихме въздействието на "умните пари" върху коефициентите на залози. Когато попаднем на коефициент за залог ще трябва да погледнете изпълнението на графиката, за да се уверим че "умните пари" са в съответствие с прогнозата ни.
 • 5) Негативните тенденции:
  • Когато коефициента пада не означава, че нещо непременно се е случило в полза на тази възможност. Много е вероятно негативно развитие в ущърб на други конкуренти, спадът в коефициента е в процес на обсъждане. Подобни случай са и изключванията на отбори в големи състезания, така премахването на залозите увеличава шансовете на останалите претенденти за титлата или лигата.

Търговия с дисциплина

  Дисциплината е от първостепенно значение, ако искате да станете успешен търговец. Всеки може да има успешен ден, дори една седмица или един месец, но да имате печалби в дългосрочен план трябва да мислите като търговец. По-долу са изброени само няколко правила, върху които да помислите, когато поставяте вашите сделки.

 • Управление на вашата банка... не поставяйте всичките си яйца в една кошница
  • Няма правилен или грешен план при търговията, но след като сте решили колко искате да депозирате в "търговската банка", трябва да решите колко да е и "максималната загуба" на едина търговия. Много търговци няма да рискуват повече от 5% или 10%. Също така внимавайте да не гоните загубите си. Ако имате две губещи сделки и сте изгубили 10% (5x2) от вашата банка е възможно да има и три печеливши сделки точно зад ъгъла. Това не е спринт, а маратон. Изчакайте, докато започнете да имате редовни печалби, преди да промените вашите залози. Ако губите, явно правите нещо нередно и затова не трябва да се рискуват по-големи суми. Дори трябва да се обмисли намаляване на вашия залог.
 • Нива за влизане и излизане... и търпение
  • Дисциплинираният търговец се придържа към неговите нива за влизане и излизане от пазара. Ако не се достигне неговото ниво той няма да направи търговията. Преследването на пазара е опасна игра. Един търговец играещ с процент от банката си с течение на времето ще е на печалба, защото той има повече правилни решения, отколкото погрешни. Важна е и дисциплината да се излезе от губещи позиции навреме, както и от печелившите. Трябва да се определи не само колко се надявате да спечелите от пазара, а и колко сте готови да загубите ако пазара тръгне срещу вас. Повечето търговци могат да направят първата част, но когато търговията е губеща те я оставят да работи и в крайна сметка унищожават всичко от печалбата си!
 • Никога не очаквайте пазара да направи това което искате... бъдете щастливи, когато го направи
  • Техническите диаграми може да ми помогнат за вземането на решение, но никога не ми казват това, което пазарът ще направи след това.
   Трябва да имате становище, въз основа на анализа си, но никога не бъдете толкова арогантен да вярвате, че ще бъде правилно и че можете да предвидите посоката на пазара. Има твърде много различни пазарни сили и участници, за да знаете на 100% какво ще се случи по-нататък - някой може да бъдат принудени да продават отворена позиция, защото искат обезпечение; друг може да изисква хеджиране на голяма позиция.
   Много търговци смятат, че движението в коефициента на графиката е реплика на графика, която са виждали преди и мислят, че знаят какъв да е следващия им ход. Те може и да са прави, но тъй като това се е случило преди не е сигурно, че ще се случи отново, освен ако пазара и участниците не са абсолютно същите като на последната си поява. А това е много малко вероятно!
 • Не изпадайте в паника
  • Всеки път, когато започнете търговия преди мач се уверете, че имате идентифицирана изходна точка. Понякога виждам стойността на коефициента да се люлее в опасна близост до изходната точка, важно е обаче да останете дисциплинирани и да не изпадате в паника. Ако търговията удари стопа може да бъде досадно, но просто излезезте и продължете напред. Обикновено на ден се търгуват няколко мача, така че като цяло ще има един или два печеливши, които ще превишават губещите.
   Забелязвам, че някои хора са в паника дори когато реализират печалба. Излизат веднага след като виждат няколко пункта печалба, тъй като се страхуват, че може да я загубят отново. Най-важното е печелившите зделкида да се оставят за доразвитие, а губещите да се затворят рано. Ако затваряте печелившите рано ще се окажете в задънена улица.
 • Внимавайте за Кръгли числа
  • Хората обичат кръгли числа, а тези пазари са продукт на човешката природа. Често ще забележите, че търговците обичат да излизат от своята търговия на кръгли числа, като например 1.50, 1.75, 2, 2.20. Можете да използвате това като предимство, когато се опитвате да прецените колко далеч ще отиде спада или повишаването на коефициента. Може да видите спад от 1.75 до 1.50, но да не отива по-ниско от 1.50, това се случва просто защото много търговци са поставили чакащи поръчки на този специфичен коефициент. В световната търговия това е известно като ниво на подкрепа или съпротива в рамките на пазара.